Biefstuk Wild Zwijn
Heerlijke zachte en malse biefstuk van het wild zwijn. Super mager en met een mooie structuur zijn deze biefstukjes gemaakt van de rugfilet een van de mooiste stukjes vlees wat het wild zwijn te bieden heeft. Bereid ze simpelweg in de pan met een fijne roomboter en smullen maar!
Heerlijke zachte en malse biefstuk van het wild zwijn. Super mager en met een mooie structuur zijn deze biefstukjes gemaakt van de rugfilet een van de mooiste stukjes vlees wat het wild zwijn te bieden heeft. Bereid ze simpelweg in de pan met een fijne roomboter en smullen maar!
Wild zwijn biefstuk
De heerlijke malse wild zwijn biefstuk, die je koopt bij Jager&Boer is van geschoten wild uit eigen jachtvelden in Nederland en Duitsland. Van elk wild zwijn zijn dan ook de afschotpapieren beschikbaar, inclusief de onderzoeksresultaten van laboratoria waar de zwijnen op verschillende ziekten getest zijn. Om de kwaliteit van het vlees nog verder te waarborgen worden alle wildproducten rechtstreeks ingekocht bij (lokale) jagers. Dit allemaal zonder toevoeging van bestrijdingsmiddelen en kunstmest, of andere schadelijke stoffen. Zo ben je er dus van verzekerd dat het stukje vlees dat je koopt bij Jager en Boer van de beste kwaliteit is!
Wil jij meer weten over wild zwijn biefstuk: hoe je deze moet bereiden, met welke gerechten je deze het beste kunt combineren en waar je deze kunt kopen, lees dan snel verder!
Wild zwijn biefstuk en zijn unieke smaak!
Eeuwenlang was het wild zwijn biefstuk een delicatesse voor de mensen van Adel in Europa. Vandaag de dag is het echter ook in trek bij consumenten die gewoonweg op zoek zijn naar een uniek stukje vlees. Zo is wild zwijn biefstuk donker van kleur en heeft het een sterke, nootachtige smaak, die met geen enkele andere vleessoort te vergelijken valt. In Nederland leeft wild zwijn voornamelijk op de Veluwe en in Limburg waar het geniet van rijkelijk aanwezige gewassen als granen en maïs, maar ook van beukennootjes, kastanjes en eikels. Mede dankzij dit dieet van wild zwijn proef je de echte typische en unieke wildsmaak. De stelling die hierbij geldt is: “Hoe ouder het zwijn, hoe krachtiger de smaak”.
Wild zwijn of varken?
Je zult misschien verwachten dat het vlees van wild zwijn op varkensvlees lijkt, maar dat is verre van waar. Het vlees van wild zwijn heeft een robuuste structuur en een veel kruidige en sterkere smaak dan varken. Je proeft als het ware echt het wildleven! Een ander belangrijk verschil zijn de voedingswaarden. Dankzij het natuurlijke leven en dieet van wild zwijn is het vlees van wild zwijn zeer mager, bevat het weinig cholesterol is het rijk aan eiwitten en onverzadigde vetten. Daarnaast bevat het zink, ijzer, niacine, selenium, thiamine en vitamine B6. Ook vind je in het vlees van wild zwijn geen toegevoegde hormonen, steroïden en additieven.
Zoals gezegd komen deze grote verschillen voort uit de levenswijze van beide dieren. Wilde zwijnen zijn lichamelijk heel actief wat hun spier/vet samenstelling verandert. Ook worden wilde zwijnen niet in kooien of stallen gehouden en leven zij een “vrij” leven. Ze eten louter voedsel uit de natuur wat ze zelf bij elkaar gesprokkeld hebben. Voor sommige consumenten speelt dit gegeven al mee in een betere smaakervaring. De actieve levensstijl van het wild zwijn zorgt voor een betere doorstroming van het bloed, wat er tegelijkertijd voor zorgt dat het vlees donkerder van kleur wordt en een rijkere smaak heeft dan een boerderij varken.
De perfecte bereiding van wild zwijn biefstuk
Dit perfecte en gezonde stukje vlees vraagt uiteraard ook om de perfecte bereiding. Wild Zwijn moet dan ook altijd op lagere temperaturen worden bereid dan elk ander vlees. Als het vlees nog bevroren is, ontdooi het dan nooit in de magnetron. Zo voorkom je dat het vlees uitdroogt en taai wordt. Laat het daarom vooraf 24 tot 48 uur ontdooien in de koelkast. Een aanrader is zeker om de wild zijn biefstuk een nacht te laten marineren zodat de biefstuk nog malser en smaakvoller wordt.
Is het vlees klaar om bereidt te worden haal het dan een half uur voordat je het gaat bakken uit de koelkast. Indien je de wild zwijn biefstuk nog niet gemarineerd hebt, wrijf hem dan in met wat kruiden naar wens. Je bent nu klaar om te beginnen met bakken. Hierbij is het belangrijk om het vlees goed in beweging te houden. Dus keer je wild zwijn biefstuk niet alleen om, maar beweeg het vlees heen en weer in de pan met behulp van een spatel. Als je je biefstuk rosé wenst, bak deze dan 2 á 3 minuten aan iedere kant en keer deze regelmatig. Als je je biefstuk wat steviger wilt en meer medium, bak deze dan ongeveer 2 minuten langer.
Na het bakken haal je de biefstuk uit de pan en pak je deze in met aluminiumfolie en laat hem enkele minuten rusten. Je bent nu klaar om te genieten van je overheerlijke malse wild zwijn biefstuk.
Wild zwijn biefstuk bereiden op de BBQ
Ook op de BBQ is een wild zwijn biefstuk een echte aanrader. De bereiding hiervan is niet veel anders dan wanneer je wild zwijn biefstuk klaar maakt in de pan. Het verschil is dat je hem bereidt op een BBQ rooster, bij voorkeur een gietijzeren rooster of een grill grate, in plaats van in de pan! Uiteraard kun je ook nu de wild zwijn biefstuk helemaal na eigen wens kruiden! Bak vervolgens beide zijden van de wild zwijn biefstuk 2 tot 3 minuten, tot er een kerntemperatuur is bereikt van circa 65 graden. Gebruik hiervoor eventueel een vleesthermometer.
Wild zwijn biefstuk combineren!
Wild zwijn biefstuk is ook een perfect stukje vlees om te combineren met andere gerechten! Een echte aanrader is om je op de BBQ bereide wild zwijn biefstuk te serveren met een overheerlijke paddenstoelensaus, een aardappeltje gepoft op de BBQ en een goede krachtige rode wijn. Ga je liever voor een iets meer klassieke variant dan moet je zeker je wild zwijn biefstuk combineren met zoete aardappel en rode kool, zuurkool of gaan voor een witlofpakketje met sinaasappel en honing.
Klassieke zoete sauzen of wijnsauzen zijn ook altijd goed te combineren met wild zwijn, helemaal als je ze completeert met een stevige, smaakvolle rode wijn als Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Grenache, Syrah/Shiraz. Denk maar dat bij zo’n mooi krachtig dier als een wild zwijn ook een krachtige wijn past.
Het beste wild zwijn biefstuk koop je bij Jager&Boer!
De beste plek om je wild zwijn biefstuk te kopen is bij Jager&Boer. De speciaalzaak voor duurzaam, lokaal en voornamelijk wild vlees en delicatessen. Jager&Boer heeft als filosofie om respectvol en bedachtzaam met de natuur en dieren om te gaan, wat je ook terug vindt in onze smaakvolle producten. Daarom staan wij ook garant voor wildbraad van de hoogste kwaliteit. Vlees wat enkel van dieren afkomt die een goed en vrij leven hebben geleidt.
Je kunt je bestelling afhalen in onze vestiging in Zwolle, maar wij bezorgen onze producten ook door heel Nederland! Bestel je bij Jager&Boer dan ben je ervan verzekert dat je bestelling met de grootste zorg wordt klaargemaakt en dat deze verpakt wordt met 100% milieuvriendelijke koelelementen. Bestel je je producten voor 23:59 besteld dan krijg je deze al de volgende werkdag tussen 17:00 en 22:00 bezorgd.
Heb je ook zin gekregen in een heerlijk smaakvol stukje wild zwijn biefstuk? Wacht dan niet langer en bestel vandaag nog bij dé specialist van wild vlees, die bovenal ook nog eens verantwoord omgaat met onze wereld!
100% Wild Zwijn vlees met het Écht Wild Keurmerk.
Bewaren: Maximaal 4C. Wanneer ontdooid nog zo’n 7 dagen houdbaar in de koeling in de originele verpakking. Na ontdooien niet meer invriezen.
Herkomst: Veluwe/Nederland.