Wild Zwijn
Kijk jij ook zo uit naar de periode dat het wild seizoen geopend is, en je kunt genieten van een heerlijk stukje vlees van wild zwijn? Zoek dan niet verder want bij Jager&Boer kun je terecht voor een variété aan wild zwijn vleessoorten; van procureur, rugfilet en wild zwijn rollade tot poulet, hamburgers en zwijnen worstjes. Het vlees van jonge wilde zwijnen is heerlijk fijn en zacht van smaak, waar het vlees van oudere soortgenoten juist krachtig en mals is, met een typerende wild smaak. Bovendien is het vlees van wild zwijn ook nog eens een stuk magerder dan dat van het varken!
Je kunt gerust zeggen dat een maaltijd bereidt met wild zwijn perfect past bij de, vandaag de dag, zo geliefde duurzame, biologische en moderne keuken!
Wild zwijn
Kijk jij ook zo uit naar de periode dat het wildseizoen geopend is en je kunt genieten van een heerlijk stukje vlees van wild zwijn? Zoek dan niet verder want bij Jager & Boer kun je terecht voor een variété aan wild zwijn; van procureur, rugfilet en wild zwijn rollade tot poulet, hamburgers en zwijnenworstjes. Het vlees van jonge wilde zwijnen is heerlijk fijn en zacht van smaak, waar het vlees van oudere soortgenoten juist krachtig en mals is, met een typerende wild smaak. Bovendien is het vlees van wild zwijn ook nog eens een stuk magerder dan dat van het varken!
Je kunt dus gerust zeggen dat een maaltijd bereidt met wild zwijn perfect past bij de, vandaag de dag, zo geliefde duurzame, biologische en moderne keuken!
Het wildseizoen
Traditioneel gezien loopt het “wildseizoen” in Nederland van 15 oktober tot 31 december, wilde zwijnen zijn echter aanzienlijk langer bejaagbaar: van 1 juli tot en met 31 januari. Door de excellente conserveringsmethodieken die ons land kent is het uiteraard mogelijk om het gehele jaar door vlees van wild zwijn te kopen. Echter, voor het meest verse stukje wild zit je het beste in de periode van het wildseizoen. Daar komt ook nog eens bij dat krachtige wilde zwijn specialiteiten als kastanjepuree, zuurkoolstamppot of stoofschotel het beste passen in het najaar en de wintermaanden.
Natuurlijke habitat van wild zwijn
Het wild zwijn leeft in Nederland vooral in Limburg en op de Veluwe, maar strijkt steeds vaker vanuit België en Duitsland in ons land neer. De natuurgebieden in Nederland bieden de perfecte leefomstandigheden voor de wilde zwijnen. Zo is er voldoende ruimte, bebossing maar ook meer dan genoeg voedsel als grassen, kruiden, planten, maïs, granen, eikels, kastanjes, beukennootjes en zelfs insecten, muizen en regenwormen voor ze te vinden in onze natuur. Volwassen mannelijke zwijnen kunnen afhankelijk van leefomstandigheden en leeftijd tot 350 kilo wegen, zeugen wegen doorgaans maximaal 200 kilo. Dat de leefomstandigheden voor de wilde zwijnen perfect zijn, is ook te merken aan de kwaliteit en de smaak van het vlees. Zo proef je bij wild zwijn echt de krachtige smaak van de natuur!
De smaak van wild zwijn
Het vlees van wilde zwijnen dat je koopt bij Jager & Boer valt onder het label “ECHT Wild”. ECHT Wild is een keurmerk voor groothandels, poeliers, restaurants en winkels die werken met wild dat ECHT uit de vrije natuur komt en geschoten is door gediplomeerde jagers. Deze dieren zijn dus echt natuurlijk opgegroeid, hebben zich louter gevoed met voedsel uit de natuur, hebben nimmer medicatie toegediend gekregen en hebben heerlijk kunnen scharrelen in de vrije natuur. Als je je dit bedenkt dan zal je je al snel realiseren dat het vlees van wild zwijn echt puur vlees is, en dit proef je ook duidelijk terug in het vlees!
Het natuurlijke dieet van het wild zwijn zorgt voor die verrukkelijk en verfijnde wildsmaak. Ook is dankzij het vele bewegen in de vrije natuur het malse rode vlees van het zwijn magerder dan dat van het varken. Het vlees bevat daarnaast ook veel eiwitten, ijzer en een hoog gehalte omega 3 vetzuren. De echte smaak van wild zwijn is daarentegen wel afhankelijk van de leeftijd van het wild zwijn. Zo is het vlees van jonge wilde zwijnen(van 6 maanden tot 3 jaar oud), fijn en zacht van smaak en van oude zwijnen juist krachtig van smaak. Hierbij geldt de stelregel: hoe ouder het zwijn, des te krachtiger het vlees!
De lekkerste wild zwijn gerechten
Het malse vlees van wild zwijn, met zijn heerlijke verfijnde wildsmaak, is verkrijgbaar in verschillende soorten en leent zich dan ook perfect voor het bereiden van eindeloos veel gerechten. Echte aanraders zijn echter wel wild zwijn met zuurkool, in een kastanjepuree of stoofschotel, óf een heerlijke pulled wild boar. Voor deze smaakvolle gerechten kun je het beste wild zwijn poulet of procureur kopen. Procureur is een mooi met vet doorregen stuk vlees vol van smaak. Het wordt nooit droog en blijft altijd mals en sappig, bij lekker lang garen op lage temperatuur, is de procureur van wild zwijn op zijn best.
Ga je liever voor een gegrild stukje wild zwijn, kies dan voor de super malse rugfilet; een super mals stuk vlees met een rijke volle smaak en een mooi laagje. Of geniet van een heerlijke zelfgemaakte wild zwijn hamburger of gehaktballetjes! Maar ook de verschillende wild zwijn worsten en kruidige rollades zijn van uitmuntende kwaliteit en zeker het proberen waard. Het vlees van wild zwijn is simpelweg een geweldig veelzijdig product en een van de meest natuurlijke soorten scharrelvlees. Echt eerlijk, verantwoord en duurzaam vlees uit de vrije natuur!
Bourgondische wild zwijn stoofpotjes met abdijbier
Een wild zwijn gerecht dat je zeker eens geprobeerd moet hebben, is natuurlijk de geroemde bourgondische wild zwijn stoofpotje, boordevol verse groenten. Dit gerecht is eenvoudig te bereiden met wild zwijn procureur of wild zwijn poulet, maar je moet er wel even de tijd voornemen. De stooftijd van het vlees bedraagt namelijk al snel 1,5 tot 2,5 uur!
Tip: Schenk bij dit gerecht een heerlijke Abdijbier om het bourgondische effect verder te versterken!
Wild zwijn biefstuk met rode wijn
Een andere aanrader, die iets minder lang duurt, is de wild zwijn biefstuk. Je kunt deze zowel in de pan als op de barbecue bereiden en binnen 2 tot 4 minuten bakken staat je biefstuk klaar op tafel! De duur van het gerecht zit hem hierbij meer in de voorbereiding zoals het ontdooien en kruiden van het vlees en het maken van de bijgerechten die je wilt serveren. Zo is dit gerecht heerlijk in combinatie met rodekoolappeltjes, witlof of champignons, en natuurlijk met verse frieten of gepofte aardappel. Serveer dit tezamen met een heerlijke krachtige rode wijn, zodat de smaak van de wijn en het vlees in perfecte harmonie verkeren.
Wild zwijn met Kerst
Wil je echt uitpakken met de feestdagen, dan is wild zwijn hiervoor perfect! Want wat is een betere tijd voor het eten van wild zwijn dan met de Kerst! Wild en Kerst zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo kun je uiteraard kiezen voor een heerlijke wild zwijn gourmet. Dit kost je niet veel tijd, maar geeft je wel de mogelijkheid om alles van het wild zwijn te proeven. Zorg wel voor de aanwezigheid van een lekkere champignons of rode wijnsaus om het geheel te completeren!
Liever actief kokkerellen met Kerst? Ga dan voor een gerecht met biefstuk, ribbetjes, rollade en natuurlijk een rijkelijk gevulde stoofpot. Serveer deze vervolgens met verse frieten, aardappelpuree, rode wijn- en champignonsaus, en ga voor garnituren als zuurkool, rode kool, bietjes en paddenstoelen. Maak deze maaltijd vervolgens af met een heerlijke krachtige rode wijn als de Pinot Noir, dan wordt jouw Kerst gegarandeerd een culinair succes!
Wild zwijn koop je het beste bij Jager en Boer!
Ben je ook zo benieuwd geworden naar de unieke smaak van wild zwijn, en wil je eens een van de heerlijke en culinair hoogstaande wild zwijn gerechten proeven? Neem dan een kijkje bij onze ruime aanbod van wild zwijn! Wij verkopen alleen vlees van de hoogste kwaliteit, afkomstig van dieren die een goed en vrij leven hebben gehad.
Je bestelling kan je eenvoudig plaatsen via ons website en vervolgens afhalen in onze vestiging in Zwolle. Of wij bezorgen deze op de gewenste locatie in Nederland! Uiteraard ben je ervan verzekerd dat wij je bestelling met de grootste zorg klaarmaken en dat deze verpakt wordt met 100% milieuvriendelijke koelelementen. Bestel je je producten voor 23:59 dan krijg je deze zelfs al de volgende werkdag tussen 17:00 en 22:00 bezorgd. Ook hier houden wij rekening met het milieu. Zo worden de bestellingen grotendeels met elektrische busjes bezorgd in duurzame en recyclebare verzenddozen. Wacht dus niet langer en bestel vandaag nog je wild zwijn bij Jager & Boer, dé specialist van biologisch en wild vlees!