Haas
Het verschil tussen haas en konijn
Wellicht is het allereerst interessant om iets meer te weten over het stukje vlees dat ongetwijfeld straks op je bord belandt. Veel mensen verwarren namelijk, geheel ten onrechte, de haas met konijn. Logisch, aangezien op het eerste oog de bouw van de haas veel lijkt op die van het konijn en ze beiden behoren tot de familie van knaagdieren. Toch hebben de hazen in deze familie een aparte groep met de naam: haasachtigen. Hier begint dan ook het verschil.
Haasachtigen hebben een ander gebit dan andere knaagdieren, waaronder het konijn. Kijk je nog beter, dan zie je dat de verschillen met een konijn hier niet ophouden. Zo is de haas is een stuk forser en heeft deze over het algemeen langere oren, grotere poten en een bruine vacht. Ook gebruikt het dier nooit de voorpoten om voedsel vast te houden.
Nog een verschil tussen de beide dieren is dat een haas niet in een holletje woont, maar in een leger. Dit is een stukje grond, voornamelijk open grasvelden en landbouwgrond, waaromheen planten groeien die een soort van muur vormen. Deze “muur” houdt de wind tegen. Hazen hebben altijd meerdere legers en de windrichting bepaalt welk leger ze op dat moment betrekken.
Hazen leven dus altijd in de open buitenlucht en verschuilen zich niet onder de grond. Hierdoor zijn ze erg kwetsbaar, wat ook direct de reden is dat hazen zich vrij rap voortplanten (vrouwtjes baren ongeveer 4 keer per jaar 2 tot 3 jongen. Deze “vrije” leefwijze van hazen zorgt bovendien voor het grootste verschil: de smaak!
De smaak van haas
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er dus best wat verschillen tussen een konijn en een haas, al zou je deze misschien van een afstand niet direct kunnen onderscheiden. Hazen en kozijnen verschillen echter niet alleen qua anatomie van elkaar, ook qua leefgewoonten en smaak zijn er significantie verschillen. Zo zijn hazen langeafstandslopers, snel, lenig en mager. Ze eten voornamelijk gewassen van de landbouwgronden als knollen en genieten daarnaast van kruiden, paddenstoelen, grassen, vruchten en bieten.
Al deze elementen zorgen voor een heerlijke, krachtige wildsmaak met een lichtzoete ondertoon. Hazenvlees heeft dan ook een veel sterkere en krachtigere smaak dan konijnenvlees en is daarom zeer geliefd onder de echte wildliefhebbers. Het vlees heeft een rode kleur en is, mits goed bereid, heerlijk mals.
Bereidingswijzen van haas
Het grootste gevaar bij de bereiding van haas is dat het al snel te droog kan worden. Maar als je hier goed op let, kun je het makkelijk voorkomen en genieten van een heerlijk stuk krachtig en mals vlees. Er zijn diverse manieren om haas goed te bereiden en de juiste bereidingswijze is uiteraard afhankelijk van het deel van de haas dat in je pan ligt. Onderstaand dan ook een aantal bereidingswijzen, per deel en van de gehele haas, op een rijtje gezet:
Hazenrug bereiden
Hazenrug is al heel lang de smaakmaker bij vele kerstdiners. Het is het mooiste en meest malse stukje vlees van de haas. Het heeft een mooie donkerrode kleur en een klassieke zoet en krachtige wildsmaak. Niet voor niets is het een van dé favorieten van echte wildliefhebbers.
Hazenrug bereiden in de pan
Een hazenrug in de pan bereiden is, als je weet wat je moet doen, vrij eenvoudig. Haal allereerst het vlees minimaal een kwartier, het liefst langer, voor bereiding uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Voor een mooi mals, rosé stukje vlees, hoef je de haas niet lang te braden. 3 tot 4 minuten braden per kant, op hoog vuur, kan al genoeg zijn. Na het braden laat je het vlees ongeveer 3 tot 4 minuten rusten, bij voorkeur in een stukje aluminiumfolie. Zo behoud je de sappen en zorg je dat het vlees lekker mals blijft. Vervolgens serveren en uiteraard ervan genieten!
Tip: Mocht dit prachtig stukje vlees deel uitmaken van een heerlijk diner, dan is het braden van het vlees een van de laatste stappen.
Hazenrug bereiden in de oven
Een hazenrug kan ook in de oven worden bereid. Hiervoor zijn diverse manieren. De eerste stap is altijd om het vlees ongeveer 30 minuten voor de bereiding uit de koelkast te halen. Dep het vervolgens droog met keukenpapier. Je hebt nu grofweg twee opties: meteen in de oven of eerst nog even aanbraden.
Wil je het meteen in de oven doen, dan verwarm je de oven voor op 250 graden. Vervolgens plaats je de haas in de braadslee in de oven (gekruid) gedurende 20 minuten. Het lekkerste is om wat spek op de haas te leggen en het regelmatig te bedruppelen met gesmolten boter.
Een tweede optie is om het vlees eerst 2 minuten aan weerszijden aan te braden. Bestrooi het vervolgens met een snufje zout en peper. Leg het in de oven op 150 graden voor ongeveer 5 tot 7 minuten en laat het hierna 5 minuten rusten in aluminiumfolie.
Tip: Serveer de hazenrug met een lekker rode port- of wijnsaus.
Haaspoulet stoven
Geen tijd om de haas in stukken te snijden voor een karakteristieke stoofschotel? Als je de haaspoulet van Jager&Boer koopt, is het meeste werk al voor je gedaan. Onze haaspoulet bestaat uit de voorlopers en de achterbouten van het dier. Zo heb je een mooi combinatie van zacht en mager vlees. Het vlees kan zo de pan in om de hoofdrol te spelen in jouw ultieme herfst- of winterstoofschotel.
Voor de bereiding van gestoofde haaspoulet is het belangrijk om de poulet rondom in een scheutje olie licht aan te braden. Voeg vervolgens de wildfond toe en laat de haaspoulet gedurende 2 tot 3 uur (afhankelijk van het gerecht) op zacht vuur in de jus stoven. Ben je op zoek naar een heerlijk gerecht, probeer dan zeker dit eeuwenoude hazenpeper gerecht!
Tip: Serveer je haaspoulet met een heerlijke, krachtige rode wijn voor de ultieme smaakbeleving!
Hele haas bereiden
Een echte wildbeleving krijg je uiteraard als je een hele haas gaat bereiden. Dat is pas teruggaan naar het innerlijke jagers- of oergevoel! Een hele haas bereiden is niet moeilijk, maar moet wel goed worden gedaan. De hazenrug is namelijk eerder gaar dan de hazenbouten. Om dit te voorkomen kun je het vlees na 20 minuten versnijden en de rug verwijderen zodat de rest kan doorgaren. Een andere optie is om de haas langzaam te garen en te stoven. Bijvoorbeeld 2,5 uur in de oven op ongeveer 120 graden. Of je stooft het 2 uur, op laag vuur, in de pan.
Een hele haas lekker bereiden kost een beetje tijd en geduld, maar het resultaat liegt er niet om: heerlijk mals vlees dat zo van het bot valt. Dat wil je natuurlijk hebben!
Haas kopen bij Jager&Boer
In de herfst en winter, tijdens het traditionele wildseizoen die loopt van 15 oktober tot 31 december, hebben wij vaak mooie hazen in de aanbieding. Maar ook de rest van het jaar kun je bij Jager&Boer terecht voor een heerlijke stukje haas. Bij Jager&Boer zijn we gespecialiseerd in duurzaam, biologisch vlees en “echt” wild. Echt wild van dieren die zonder kunstmatige bijvoeding en antibiotica in de vrije natuur hebben geleefd. Al ons wild is bovendien direct afkomstig van de jager en komt van lokale jachtgebieden in Nederland en Duitsland.
De lekkerste haas koop je dus bij Jager&Boer. Dit kan snel en eenvoudig via onze website of in onze vestiging in Zwolle. Uiteraard ben je ervan verzekerd dat wij je bestelling met de grootste zorg klaarmaken en dat deze verpakt wordt met 100% milieuvriendelijke koelelementen. Bestellingen worden bovendien grotendeels met elektrische busjes bezorgd, in duurzame en recyclebare verzenddozen. Bestel je je producten voor 23:59 dan krijg je deze de volgende werkdag tussen 17:00 en 22:00 al bezorgd.
Wacht dus niet langer en bestel vandaag nog je haas bij Jager&Boer, dé specialist van biologisch en wild vlees!