Ibérico varken
Geniet van de rijke smaak van Ibérico varkensvlees
Heb je weleens van het Ibérico varken gehoord? Dit Spaanse varkensras staat wereldwijd bekend om het malse vlees met zijn bijzondere smaak dat óók nog eens verantwoord en duurzaam is. De Ibérico varkens genieten namelijk van een vrij leven op het Spaanse platteland. En dit proef je ook weer terug in de smaak van het vlees.
Je kent het Ibérico varkensvlees misschien vooral van de Ibérico ham, maar dit varken heeft nog veel meer lekker vlees om van te genieten: van Ibérico rack, secreto, rib fingers en nog veel meer. Je kunt dit vlees eindeloos combineren en op verschillende manieren bereiden: op de BBQ, in de oven of gewoon in je oude vertrouwde koekenpan. Wil je graag een stukje Ibérico proberen? Koop of bestel dan vandaag nog het Ibérico varkensvlees bij Jager&Boer.
Herkomst van het Ibérico varken
Het Ibérico varken, of in het Spaans Cerdo Ibérico, is een van de bekendste en smaakvolste varkensrassen ter wereld. Niet voor niets wordt het ook wel het “Wagyu” onder de varkens genoemd. Ook kent het de naam Pata Negra, wat letterlijk ‘zwarte poot’ betekent. De Ibérico varkens hebben namelijk kenmerkende zwarte hoeven en een donkere kleur. Ze zien er dus heel anders uit dan de zachtroze varkens die wij in Nederland kennen.
Het Ibérico varken geniet van een vrij leven op het Iberische schiereiland dat wordt beschermd door de Spaanse wet- en regelgeving. Dit zorgt ervoor dat de Ibérico niet aan kwaliteit verliest en het ras zo zuiver mogelijk wordt gehouden. En dit alles beschermt ook weer de kwaliteit van het leven van het Ibérico varken. Bij Jager&Boer ben je ervan verzekerd dat je Ibérico vlees niet alleen echt Ibérico vlees is, maar ook dat het verantwoord en biologisch is.
Hoe smaakt Ibérico varkensvlees?
Het Ibérico varkensvlees heeft een sappige en malse smaak wat komt door de jonge concentratie intramusculair vet, oftewel marmering van vet, door het vlees. Dit geeft de Ibérico zijn unieke en bijzondere smaak. Verder draagt het vrije leven van de Ibérico varkens ook bij aan de bijzondere smaak van het vlees. Ze doen zich namelijk dagelijks tegoed aan de eikels van de eikenbomen die over het uitgestrekte Spaanse landschap groeien. Al dit natuurlijke voedsel proef je zeker weer terug in de smaak van het Ibérico varkensvlees.
Soorten Ibérico vlees
Het vlees van het Ibérico varken is wereldberoemd geworden door zijn karakteristieke smaak. Met name de Ibérico ham is wereldwijd bekend, maar er bestaan nog heel veel andere lekkere soorten Ibérico vlees
Bij Jager&Boer kun je verschillende soorten Ibérico vlees kopen. Geniet bijvoorbeeld van de Ibérico rib fingers, ook wel Carne de Costilla genoemd in het Spaans. Dit zijn gemarmerde stukjes vlees die een voor een worden gesneden uit de ribben van het Ibérico varken. Of ga lekker barbecueën en bereid een Ibérico rack op je BBQ. Je vrienden en familie zullen gegarandeerd onder de indruk zijn van dit prachtige stuk vlees. Houd je van spareribs? Dan moet je zeker de Ibérico spareribs proberen. Of je ze nou klaarmaakt op de barbecue of in de oven, je zult deze spareribs niet snel vergeten. De hoge concentratie intramusculair vet zorgt er namelijk voor dat deze spareribs extra veel smaak hebben. Meer zin in een low & slow sessie? Dan is het Ibérico buikspek altijd een goede optie. Bereid het buikspek langzaam op de barbecue in een eigen gemaakte (of kant-en-klare) marinade tot de juiste kerntemperatuur (circa 77ºC) is bereikt. Of je kunt het buikspek langzaam bereiden in de oven. Een andere goede optie voor een low & slow bereiding is de Ibérico procureur. Maak hiervan een lekkere pulled pork sandwich of snij het vlees in mooie dikke plakken en serveer het bij de maaltijd. And last but not least, koop bij Jager&Boer de bijzondere Ibérico secreto (Spaans voor ‘geheim’). Dit vlees bevindt zich in het verlengde van de schouderspier en ligt bij de spekhuid van de rug, waardoor het erg gemarmerd en dus vol van smaak zit. Laat dit bijzondere “geheimpje” niet aan jou voorbij gaan.
Ibérico rib fingers recept
Heb je zin in die lekkere Ibérico rib fingers? Waar wacht je nog op, bereid ze nu aan de hand van dit makkelijke recept.
Benodigdheden:
● 800 gram Ibérico rib fingers
● BBQ rub zoals Pork Powder of PigWing van Don Marco's
● Olijfolie
Meng het vlees in een grote kom met wat olijfolie en bestrooi het met je favoriete BBQ rub voor varkensvlees. Zet de kom in de koelkast en laat de kruiden vervolgens 2 uur lang lekker in het vlees trekken. Maak je BBQ ondertussen klaar voor indirect gebruik en stook deze op tot een temperatuur van 150ºC. Gaar daarna het vlees indirect op de BBQ tot deze heerlijk zacht van binnen is. Dit duurt ongeveer 90 minuten. Je kunt het vlees eventueel afgrillen boven het vuur voor een krokante buitenkant.
Probeer de Ibérico rib fingers ook eens op een hamburgerbroodje met je favoriete BBQ-saus.
Ibérico kopen bij Jager&Boer
Bij Jager&Boer staan duurzaamheid, diervriendelijkheid en gezondheid voorop. Bij ons ben je verzekerd van een echt stukje Ibérico varkensvlees van topkwaliteit waarbij de dieren geleefd hebben onder uitstekende omstandigheden: vers voedsel, genoeg ruimte en voldoende lichaamsbeweging. En dit alles draagt ook weer bij aan de smaak!
Wil je graag een lekker stuk Ibérico varkensvlees proberen? De lekkerste Ibérico koop je bij Jager&Boer. Selecteer online je stukje vlees en plaats deze in jouw winkelwagen. Vul dan je persoonlijke gegevens in en geef aan of je je bestelling zelf ophaalt of deze gekoeld wilt laten bezorgen. Plaats je bestelling en geniet binnen no-time van je heerlijke stuk Ibérico.