Hazenpeper kant-en-klaar

Heerlijke kant-en-klare hazenpeper!

Op voorraad
Gewicht ca. 500 gram
19.95

Hazenpeper kopen 

Hazenpeper, het hachee van wild, is perfect om een overheerlijke traditionele stoofpot van de haas mee te maken. Al eeuwenlang weet men dit prachtige en smaakvolle stukje vlees naar waarde te schatten! En dat is natuurlijk niet voor niets, want vooral in de koude wintermaanden is de hazenpeper een heerlijk gerecht om mee op te warmen. Je kan hazenpeper kant-en-klaar kopen in pouletvorm, maar ook kun je het zelf maken uit de voorlopers en de achterbouten van de haas. Hoe? Dat leggen we je hieronder, naast tal van andere interessante weetjes, allemaal uit!  

Ben je dus benieuwd naar de herkomst van hazenpeper, maar ook hoe deze smaakt en hoe je deze moet bereiden, lees dan snel verder!  

Hazenpeper, waar komt het vandaan?

Waar komt het gerecht hazenpeper eigenlijk vandaan? Want het is een beetje een vreemde naam voor een gerecht waarin peper zelf niet eens zo veel in voor komt. Het gerecht heeft de naam te danken aan de hoeveelheid kruiden die gebruikt worden. In Oudnederlands betekent peperen namelijk: het kruiden van een gerecht. De kruiden tijm, kruidnagel en laurier worden dan ook veel gebruikt in de traditionele hazenpeperrecepten. 

Het woord hazenpeper kwam al in het jaar 1599 voor in de Nederlandse taal, zo lang bestaat dit gerecht dus al, en wellicht zelfs veel langer. Dat het gerecht vandaag de dag nog steeds bij menigeen op het menu staat zegt natuurlijk iets over de sublimiteit van het gerecht en zijn smaak. Hazenpeper is echter niet puur Hollands. Hazenpeper komt namelijk ook in de traditionele Duitse keuken voor, daar wordt het “hasenpfeffer” genoemd. Het gerecht van onze oosterburen wijkt weinig af van de Nederlandse versie, behalve dat er in het zuiden van Duitsland vaak paprika aan wordt toegevoegd. 

Maar niet alleen in Nederland en Duitsland wordt hazenpeper als een traditioneel gerecht gezien. Zo staat hazenpeper In Luxemburg op de kaart als huesenziwwi en de Franse “haute cuisine” heeft zelfs een geheel eigen versie; de Civet de Lievre. In dit recept wordt het bloed van de pas geschoten haas gebruikt voor het binden van de stoofpot. Naast binding voegt dit ook extra smaak aan de haas toe. Dit brengt ons gelijk naar het volgende topic want; waar smaakt de haas eigenlijk naar? 

De smaak van haas 

De haas, of zoals jagers ook wel zeggen “het haas”, is een snel en lenig dier. In iedere fabel is de haas altijd het snelst, denk maar aan het verhaal van de haas en het schildpad. Deze snelheid en lenigheid zorgt er echter ook voor dat het vlees van de haas erg mager is. De smaak van de haas is daarentegen erg krachtig. Dit heeft voornamelijk te maken met het dieet van de haas, dat bestaat uit onder andere bieten, landbouwgewassen en kruiden. Het vlees van de haas is lekker mals en mager, donkerrood van kleur en heeft een overduidelijke en uitgesproken wildsmaak. 

Het krachtige, kruidige en haast zoetige vlees van de haas is lekker en ook erg gezond! Het vlees is niet alleen erg mager, maar zit bovendien vol vitamine B, mineralen en eiwitten. Dus ook wanneer je op dieet bent past haas prima op het menu. Zo is honderd gram hazenvlees goed voor slechts 115 calorieën! Belangrijk is echter wel dat je haas op de juiste manier bereidt.

Hoe bereid je traditionele hazenpeper? 

Traditionele hazenpeper is een heerlijk gerecht, en ben je een wildliefhebber dan zal je het ongetwijfeld al eens ergens hebben gegeten. Het eten en bereiden van de hazenpeper is echter iets compleet anders. Ik ga je daarom uitleggen hoe je dit gerecht al watertandend zelf op het menu kunt zetten! 

Zo is het allereerst goed om te weten dat er vaak rode wijn wordt gebruikt om de hazenbouten mee te marineren, maar dat eventueel ook witte wijn geschikt is. Zorg dus dat je een krachtige, volle rode of witte wijn voorhanden hebt als je hazenpeper wilt bereiden. Ook knoflook mag zeker niet ontbreken en sommige gerechten maken ook gebruik van spek, peen en ui. Ga je voor het volgende hazenpeper recept, dan kan het haast niet mis gaan. 

Traditioneel hazenpeper recept 

Dit traditionele gerecht komt uit het boek “Wild, het beste scharrelvlees komt van de jager” geschreven door Ronald Timmermans.

Benodigdheden:

- Voor- en achterbouten van de haas, ontbeend en in blokjes

- 4 el roomboter

- olijfolie

- 2 el bloem

- 3 dl wildfond

- scheut witte of rode wijn

- 2 tenen knoflook

- 4 takjes tijm

- zwarte en witte peper naar smaak

- 1 laurierblad

- 2 kruidnagels

- peper en zout

- scheutje room

- 2 takjes peterselie

- rode peperkorrels 

Bereiding:

Verhit de olijfolie en boter in een pan en voeg de haas toe. Bestrooi met bloem en roer door. Voeg vervolgens de wildfond toe en roer glad. Voeg dan de knoflook, tijm, peperkorrels, laurier en kruidnagels toe en doe er een flinke scheut witte of rode wijn bij. Dek af met aluminiumfolie, doe er een deksel op en laat de hazenpeper minstens 2 uur stoven op 145C. Maak af met wat room en breng op smaak met peper en zout. Garneer tot slot de hazenpeper met peterselie en rode peperkorrels. 

Tip: Serveer de hazenpeper met aardappelpuree of een heerlijke aardappelgratin. Als groente passen rode kool en spruitjes erg goed. Eet smakelijk! 

Nederlandse haas 

In Nederland is de haas goed vertegenwoordigd. Vooral in de veenweidegebieden in het midden en westen van Nederland komt de haas in groten getale voor. Dit komt omdat de haas van een natte ondergrond houdt, vol voedzaam eten zoals knollen, kool, klaver en boomschors. Ook is deze grond erg geschikt om in te verstoppen wanneer er gevaar dreigt. In tegenstelling tot konijnen leeft de haas namelijk niet in een holletje, maar in een leger op de open vlakte.

Deze leefwijze zorgt er uiteraard voor dat het gevaar voor de haas van vele kanten kan komen! Hij moet dan ook snel kunnen rennen en is enorm wendbaar. Hierdoor kan hij natuurlijke vijanden zoals de vos en de ooievaar te slim af zijn. Ook de buizerd, de marter en natuurlijk de mens jagen op hazen. Je kan hazen het hele jaar door in het weiland spotten, maar alleen in het culinaire wildseizoen mag de haas ook daadwerkelijk door jagers worden geschoten. Het culinaire wildseizoen van de haas loopt van 15 oktober tot en met 31 december, wat de haas en hazenpeper tot een heerlijk traditioneel najaars- en wintergerecht maakt.    

Haas van Jager & Boer

Bij Jager & Boer ben je voor haas aan het juiste adres. Heerlijke hazenrugfilet, hazenpeper en uiteraard ook hele haas; het kan allemaal worden besteld op de website van Jager & Boer. Voor de hazenpeper is de poulet van haas het meest geschikt. De voorlopers en de achterbouten van de haas zijn voor de poulet gebruikt. Koop je een hele haas dan kun je ook met deze delen van de haas zelf haaspoulet maken! De haas die je koopt bij Jager & Boer is bovendien voorzien van het “echt” wild keurmerk! Dat betekent kortweg dat de hazen geschoten zijn door professionele jagers en het vlees voldoet aan alle voorwaarden om betiteld te mogen worden als ECHT wild!  

De lekkerste haas koop je dus bij Jager & Boer. Dit kan snel en eenvoudig via onze website of in onze vestiging in Zwolle. Uiteraard ben je ervan verzekerd dat wij je bestelling met de grootste zorg klaarmaken en dat deze verpakt wordt met 100% milieuvriendelijke koelelementen. Bestellingen worden bovendien grotendeels met elektrische busjes bezorgd, in duurzame en recyclebare verzenddozen. Bestel je je producten voor 23:59, dan krijg je deze de volgende werkdag tussen 17:00 en 22:00 al bezorgd. 

Wacht dus niet langer en bestel vandaag nog je hazenpeper bij Jager & Boer, dé specialist van biologisch en wild vlees!

Bewaren: Maximaal 4C. Wanneer ontdooid nog zo’n 7 dagen houdbaar in de koeling in de originele verpakking. Na ontdooien niet meer invriezen.

Herkomst: Nederland.

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Hazenpeper kant-en-klaar
Uw waardering