Een culinair wildgerecht vooraf: edelherttartaar
- Jager&Boer
- Wild
- 11 dec 2024
-
165views
Een culinair wildgerecht vooraf: edelherttartaar
Edelherttartaar is een wilde variant op de klassieke tartaar. Hertenvlees, en in het bijzonder de rugfilet die we in dit recept gebruiken, is bijzonder fijn van structuur en kan dus erg goed gebruikt worden om tartaar van te maken. Dit recept combineert de rijke smaak van hertenvlees met frisse en aardse tonen, echt een super mooi en feestelijk voorgerecht. Dit wildvoorafje is dus een prachtige start van een culinair en bijzonder kerstdiner. En, wat ook nog fijn is, de edelherttartaar is makkelijk om te maken. Wat wil je nog meer?!
Dit heb je nodig voor 4 personen:
2 sjalot
2 augurken
3 el truffelmayonaise
Versgemalen zwarte peper
Zeezout
Verse tijm
Voor de garnering:
Dungesneden radijsjes
Kleine blaadjes veldsla of rucola
Enkele druppels truffelmayonaise
Optioneel: 4 kwarteleitjes
Krokante toast
Een kookring of amuselepels
Zo maak je de edelherttartaar:
Zorg ervoor dat het hertenvlees goed gekoeld is voordat je begint. Dep het vlees goed droog met keukenpapier. We gebruiken rugfilet van edelhert, omdat het erg lekker mals is en bijzonder fijn van structuur is, maar ook omdat het al een mooie rechte vorm heeft. Snij de rugfilet horizontaal door en in de lengte in repen. Vervolgens kun je er blokjes van snijden. Hertenrugfilet is erg fijn van structuur, gebruik een scherp mes en probeer kleine blokjes te snijden, maar let op dat het geen puree wordt; er mag structuur blijven. Dep het vlees tussendoor ook droog.
Snipper de sjalot en snij de augurk fijn. Meng dit samen met de truffelmayonise, wat peper en zout en voor wat kleur en naar smaak, verse tijm.
Doe het vlees in een kom en meng hier voorzichtig met een vork het mengsel van sjalot doorheen tot alles gelijkmatig is verdeeld.
Gebruik de kookring om de tartaar in mooie schijven te verdelen, of schep met twee lepels mooie bolletjes tartaar op de amuselepels. Strooi er nog wat peper en zout overheen.
Leg er een paar dungesneden plakjes radijsjes, een paar blaadjes veldsla of rucola naast, en drip er een paar druppels truffelmayonaise naast. Serveer eventueel met krokante toast. Traditiegetrouw wordt er een rauw ei geserveerd bij tartaar. Eventueel kun je per persoon een kwarteleitje openbreken en op de tartaar leggen.
Eet smakelijk!