Stoer broodje vlees van wild zwijn: pulled boar
- Jager&Boer
- Wild
- 5 feb 2024
-
711views
Stoer broodje vlees van wild zwijn: pulled boar
Een broodje pulled wild zwijn, of te wel pulled boar, is een heerlijk stoer broodje met gemarineerd en lang gegaard vlees van wild zwijn. We gebruikten hiervoor procureur, vlees dat afkomstig is uit de nek van het dier. Het is mooi doorregen met vet waardoor het bij het bereiden mals en niet droog wordt.
Dat is wel belangrijk, want het vlees van wild zwijn is magerder dan het vlees van het boerderijvarken. Dat het vlees magerder is komt doordat het wilde zwijn grotere afstanden aflegt. Het zwijn wordt ook niet bijgevoerd, maar zal zelf op zoek moeten naar zijn eten, in tegenstelling tot het gewone varken dat wordt gevoederd. Dat bij elkaar zorgt voor het magere en de kruidige smaak van wild zwijn vlees.
Wild zwijn bereiden is dan weer niet anders dan dat van het gewone varken. Dat kan gewoon op dezelfde manier. Ideaal om langere tijd te garen op de barbecue of in de slow cooker. In dit recept schuiven wij het wild zwijn procureur lekker in de oven.
Dit heb je nodig:
900 g wild zwijn procureur
2 uien
3 tenen knoflook
2 el zout
2 el basterdsuiker
2 el paprikapoeder gerookt
2 el uipoeder
1 el knoflookpoeder
1 tl cayennepeper
1 tl 5 kruiden poeder
125 ml wildbouillon
Takjes rozemarijn en tijm
Fijngesneden rode kool en ijsbergsla
Witte bolletjes
Zo maak je het:
Haal de avond van tevoren de wild zwijn procureur uit de koeling, of doe dat eerder wanneer hij uit de vriezer komt zodat hij tijd heeft om te ontdooien. Snij eventueel losse stukjes vet, of vet aan de buitenkant weg.
Meng het zout, de suiker en de rest van de specerijen door elkaar tot een rub en wrijf daar de wild zwijn procureur mee in. Omwikkel het geheel met vershoudfolie en laat het een nachtje rusten in de koelkast.
Haal de volgende dag de wild zwijn procureur op tijd uit de koelkast zodat hij én op temperatuur kan komen, én je genoeg tijd heb om hem in de oven te laten garen. Hij heeft namelijk 3 uur nodig.
Verhit in een ruime (ovenbestendige) pan een goede klont boter en braad hierin de wild zwijn procureur aan alle kanten bruin. Gebruik geen vork om het wild zwijn vlees om te draaien, want dan lopen de vleessappen weg die je juist nodig hebt voor een mals geheel.
Snij ondertussen de uien in halve ringen en de teentjes knoflook fijn. Doe ze bij de procureur in de pan en gaar mee.
Verwarm de oven voor op 140 graden. Als hij op temperatuur is, doe je de wildbouillon erbij en dek je de pan af met een deksel of aluminiumfolie. Eventueel kun je de wild zwijn procureur ook overdoen in een ovenschaal. Zet het geheel voor 2 tot 3 uur in de oven, tot het vlees gaar is en uit elkaar valt. Schep af en toe wat vocht over de wild zwijn procureur heen.
Trek het vlees van wild zwijn met twee vorken uit elkaar.
Beleg het broodje met wat fijngesneden rode kool en ijsbergsla. Schep een royale portie van de pulled boar erop. Eventueel nog wat favoriete toppings als tomaatjes, geraspte kaas, gesnipperde rode ui of barbecuesaus erop en je kunt genieten.
Eet smakelijk!