Gestoofde hazenbouten in bier
- Jager&Boer
- Wild
- 3 dec 2024
-
25views
Gestoofde hazenbouten in bier
Ben je op zoek naar een klassiek wildgerecht voor de kerstdagen? Ga dan eens voor haas. Haas heeft een rijke, uitgesproken smaak die kenmerkend is voor wild. Het vlees is donkerder dan dat van gevogelte of rund en de smaak doet denken aan een combinatie van mals rundvlees en wildere tonen zoals die van hertenvlees. Dit traditionele gerecht is helemaal passend bij het seizoen en is al eeuwenlang onderdeel van de kersttafel in veel Europese landen. Een zeer smaakvolle manier om haas te bereiden zijn Gestoofde hazenbouten in bier.
Hazenbouten in bier is een smaakvol en verwarmend gerecht dat de rijke, aardse smaken van hazenvlees combineert met de volle en licht bittere tonen van donker bier. Dit traditionele stoofgerecht maakt zeker indruk op je gasten en is ook nog eens eenvoudig te bereiden. Het enige dat je nodig hebt is een portie geduld. Het gerecht heeft namelijk tijd nodig om te transformeren in een heerlijk stoofgerecht met boterzacht vlees. Het gebruik van ingrediënten zoals jeneverbessen, tijm, en appelstroop geeft het gerecht een diepgang die typisch is voor de klassieke wildkeuken. Goed te combineren met aardappelpuree, stoofpeertjes of rode kool.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
4 hazenbouten
3 el bloem
50 g boter
2 el olijfolie
2 uien, in ringen gesneden
2 wortels, in plakjes
2 stengels bleekselderij, in stukjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
500 ml donker bier (bijvoorbeeld dubbel of bockbier)
200 ml wildfond
2 el appelstroop of bruine suiker
2 laurierblaadjes
4 takjes tijm
6 kruidnagels
Zout en peper naar smaak
Zo maak je de gestoofde hazenbouten in bier:
Haal de hazenbouten tijdig uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Dep de hazenbouten droog met keukenpapier en bestrooi ze met zout en peper. Bestoof ze daarna met bloem.
Snij de uien in ringen, de wortels in plakjes, de bleekselderij in stukjes en de knoflook fijn.
Verhit vervolgens de boter en olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Braad de hazenbouten aan tot ze rondom goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en zet apart.
Bak daarna in dezelfde pan de uien, wortels, bleekselderij en knoflook. Bak de groenten zachtjes aan tot ze licht beginnen te karamelliseren.
Voeg dan het bier toe en roer de aanbaksels los van de bodem van de pan.
Doe de wildfond, appelstroop, laurierblaadjes, tijm en kruidnagels erbij. Roer goed door.
Leg de hazenbouten terug in de pan. Zorg dat ze grotendeels onder staan in het vocht.
Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat de hazenbouten 2 tot 2,5 uur zachtjes stoven met het deksel op de pan. Keer de bouten af en toe om.
Haal de hazenbouten uit de pan en houd ze warm.
Laat de saus iets inkoken en zeef deze indien gewenst voor een gladde saus. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de hazenbouten met de saus, en combineer met aardappelpuree, rode kool, of stoofpeertjes voor een klassiek kerstgerecht.
Geniet van een prachtig kerstdiner!