Wild zwijn bout
- Lisa Koers
- Blog & Recepten
- 5 nov 2019
-
2420views
Wild zwijn bout
Een hele bout uit de oven, aan het spit of van de barbecue is een feest voor het oog. Met zo'n groot stuk vlees waan je ook jezelf als een wilde.
Dit heb je nodig voor de wild zwijn bout:
1 bout, ongeveer 4 kilo
Marinade voor haarwild (zie hieronder)
Peper en zout
Zo maak je de wild zwijn bout:
Marineer de bout en zet minstens 2 dagen weg op een koele plaats. Keer de bout geregeld en bedruip met de marinade. Laat op de dag van bereiding het vlees uitlekken en dep het droog.
Zorg voor een ruime oven, een mooi vuur dan wel spit of gebruik de barbecue. Ga je voor roosteren: dennenappels, een melange van houtsoorten en kruiden kunnen wonderen verrichten. Zolang er maar geen witte aanmaakblokjes gebruikt worden.
Het geheim van een mooie bout zit hem in de langzame garing. Een kerntemperatuur is handig: houd voor een bout die licht rose is, een kerntemperatuur van rond de 70 graden aan.
Dit heb je nodig voor de marinade:
1 ui
2 wortelen
2 sjalotjes
2 tenen knoflook
halve fles rode wijn
1 takje slederij
10 peperkorrels
3 kruidnagels
2 laurierblaadjes
10 jeneverbessen, gekneusd
1 takje tijm
1 dl olijfolie
Zo maak je de marinade:
Hak ui, wortelen, sjalotten en knoflook in stukjes.
Leg het wild in een diepe kom of pan. Giet de wijn erover. Voeg alle ingredienten en olie toe. Driekwart van het te marineren wild moet onder de marinade staan. Bij wild kan bij de marinade salie en mosterdpoeder worden toegevoegd.