Varkenshaas met lentesalade
- Jager&Boer
- Blog & Recepten
- 23 apr 2024
-
190views
Varkenshaas met lentesalade
Varkenshaas, een delicaat en mals stuk van het varken, staat bekend om zijn sappige textuur en verrukkelijke smaak. Varkenshaas komt van de lende van het varken en wordt gekoesterd om zijn zachtheid en veelzijdigheid in de keuken. Het is een favoriet onder fijnproevers vanwege zijn subtiele, natuurlijke zoetheid en de mogelijkheid om verschillende smaken te combineren.
En omdat varkenshaas zo’n groot favoriet is, vonden we dat het tijd werd om er eens een heerlijk gerecht mee te maken. Bij dit recept gebruiken we onze varkenshaas die afkomstig is van scharrelvarkens. Deze varkens worden op een diervriendelijke en duurzame manier grootgebracht. Dit zorgt niet alleen voor een betere smaak, maar ook voor een ethische keuze in de keuken.
De varkenshaas in dit recept combineren we met een verfrissende sinaasappeldressing, sappige stukjes sinaasappel, knapperige granaatappelpitjes, en een bedje van gemengde sla. Als finishing touch voegen we eetbare bloemen toe voor een vrolijk lentegevoel. Dit gerecht is niet alleen een feest voor de smaakpapillen, maar ook voor het oog.
Dit heb je nodig voor vier personen:
2 (biologische) sinaasappels
2 el honing
Gemengde sla
½ kopje granaatappelpitjes
2 handjes pistachenootjes
4 el olijfolie
Eetbare bloemen (bijv. viooltjes, goudsbloemen)
Zout en zwarte peper naar smaak
Zo maak je de varkenshaas met lentesalade:
Haal de varkenshaasjes uit de koelkast en laat op kamer temperatuur komen.
Ga dan aan de slag met het maken van de sinaasappeldressing. Boen 1 sinaasappel schoon en rasp de schil tot je ongeveer 1 theelepel sinaasappelrasp hebt. Pers vervolgens de sinaasappel uit.
Meng in een schaaltje het sap en de rasp van de sinaasappel samen met 2 eetlepels honing en 2 eetlepels olijfolie. Voeg er naar smaak wat zout en peper aan toe. Roer alles goed door elkaar tot een mooie dressing.
Verwarm vervolgens een grillpan op middelhoog vuur.
Dep de varkenshaasjes droog met keukenpapier en bestrooi ze met zout en peper.
Bestrijk de varkenshaasjes lichtjes met wat olijfolie.
Als de grillpan heet is, bak je de varkenshaasjes ongeveer 6-7 minuten aan elke kant.
Haal de varkenshaasjes van de grill, wikkel ze in aluminiumfolie en laat ze 5 minuten rusten voordat je ze in plakjes snijdt.
Was de sla en verdeel over vier borden. Schil de tweede sinaasappel en snij de partjes in stukjes.
Verdeel de stukjes sinaasappel, de granaatappelpitjes en pistachenoten over de sla, besprenkel de salade met de sinaasappeldressing en snij de gegrilde varkenshaas in plakjes. Leg die er tot slot bovenop en garneer met eetbare bloemen.
Serveer en geniet van de heerlijke varkenshaas met lentesalade!