Tataki van eendenborst

Tataki van eendenborst

Tataki van eendenborst

Denk je aan Japans eten, dan denk je al snel aan sushi. Maar er zijn zoveel meer typisch Japanse gerechten. Denk bijvoorbeeld aan Yakitori (spiesjes), Tsukune (spiesjes van kipgehakt), Temaki (een puntig hapje in nori) of Tataki. In dit recept maken we tataki van eendenborst. Maar wat is tataki nou eigenlijk?

Tataki is een Japanse bereidingswijze voor vlees of vis. Het vlees of de vis wordt eerst gegrild, waarna het snel wordt afgekoeld, vaak door onderdompeling in ijswater, om de kooktijd te stoppen. Dit proces resulteert in een gerecht dat van buiten licht gekookt is, terwijl de binnenkant rauw of bijna rauw blijft. Tataki kan zowel met vis (zoals tonijn of zalm) als met vlees (zoals rundvlees of eendenborst) worden gemaakt.

Als het vlees klaar is, wordt het vaak in dunne plakjes gesneden en geserveerd met diverse smaakmakers, zoals sojasaus, gember, knoflook, en citrus, of een azijnachtige marinade. Deze bereidingswijze benadrukt de natuurlijke smaken van het ingrediënt, waarbij de buitenkant een geroosterde smaak heeft en de binnenkant sappig en rauw blijft.

In dit recept voor tataki gebruiken we eendenborst. De rijke smaak van eend combineren we op deze manier met de frisse Japanse smaken.

 

Dit heb je nodig voor Tataki van eendenborst:

2 eendenborsten

Zeezout en versgemalen zwarte peper

1 el sesamolie

2 el sojasaus

1 el mirin (zoete rijstwijn)

1 el sake

1 el rijstazijn

1 teentje knoflook

1 stukje gember van ongeveer 2 cm

Verse bieslook

1 tl chilivlokken

1 el geroosterde sesamzaadjes

Koriander

1 limoen

 

Zo maak je de Tataki van eendenborst:

Haal de eendenborst uit de koelkast en dep droog. Snijd de vetzijde van de eendenborst kruiselings in zonder in het vlees te snijden. Bestrooi de eendenborsten daarna met zeezout en versgemalen zwarte peper.

Verhit een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Tijdens het bakken van de eendenborst komt er vet vrij, er is daarom geen braadmiddel nodig. Leg vervolgens de eendenborsten met de vetzijde naar beneden in de pan en bak ze ongeveer 5 tot 7 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Keer de eendenborst om en bak de andere kant nog eens 3 tot 4 minuten totdat het vlees medium-rare is.

Ondertussen mengen we voor de marinade in een kom de sesamolie, sojasaus, mirin, sake, rijstazijn, knoflook en gember. Hak daarvoor eerst de knoflook fijn en rasp de gember.

Als de eendenborst klaar is, leg je hem direct in de marinade en laat je de eendenborst voor ongeveer 10 minuten rusten zodat de smaken goed in kunnen trekken.

Daarna haal je de eendenborst uit de marinade en snij je hem in dunne plakjes, en rangschik je de plakjes op een schaal, bord of plank. Giet eventueel een beetje van de overgebleven marinade over het vlees voor extra smaak.

Daarna garneer je het gerecht met fijngesneden bieslook, geroosterde sesamzaadjes, chilivlokken en schijfjes limoen. Heerlijk met een zeewiersalade, oftewel wakame. Eet smakelijk!

 

Instagram

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @Jagerenboer of #Jagerenboer. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Producten in dit recept bestellen:
Tamme eendenborst
Tamme eendenborst
7.00
Bekijk Product