Oud-Hollandse klapstuk met hete bliksem
- Jager&Boer
- Blog & Recepten
- 26 jan 2024
-
689views
Oud-Hollandse klapstuk met hete bliksem
Klapstuk is afkomstig van de korte ribben van het rund, ook wel de klapribben genoemd. Het vlees is goed doorregen met musculair vet en bevat veel pezen. Het vlees is daardoor smaakvoller, maar ook wat taaier. Perfect om te stoven dus! En dat werd in vroeger tijden dan ook veelvuldig gedaan. Standaard werd er hete bliksem of zuurkool bij gegeten.
Met dit recept voor traditioneel Hollandse klapstuk met hete bliksem ervaar je de klassieke combinatie van mals rundvlees en smeuïge aardappelpuree.
Dit heb je nodig voor 3-4 personen:
500 g klapstuk
2 laurierblaadjes
1 winterpeen
2 Kruidnagel en 15 jeneverbessen (optioneel)
350 ml runderbouillon
800 g aardappelen, (iets) kruimig
1 kg elstar appels
50 g boter
Scheut melk
3 uien
1 el grove mosterd
150 g gerookte spekreepjes
Peper en zout
Zo bereid je de klapstuk:
Snijd de klapstuk in blokjes bestrooi met peper en zout. Snipper 1 ui en snij de winterpeen in ringen.
Smelt wat boter in de pan en braad hierin de klapstuk samen met de ui rondom bruin.
Voeg het laurierblad, de kruidnagel, de jeneverbessen en bouillon toe en laat het vlees minimaal 2-3 uur op een laag vuur stoven.
Zo maak je de hete bliksem:
Schil de aardappelen en snij ze in gelijke blokjes. Kook de aardappels met wat zout in zo’n 15-20 minuten gaar.
Schil de appels en snij in kleine blokjes. Snij de ui in halve ringen.
Verhit een beetje boter in een grote pan en bak hierin de ui en appel voor zo’n 10 minuten.
Giet ondertussen de aardappels af en stamp ze met de boter en eventueel een scheut melk tot een smeuïge puree. Roer de appel en de ui door de puree heen. Wij houden er zelf van om de structuur van appel te proeven, vandaar dat wij ze er los doorheen doen, maar je kunt er ook voor kiezen om de appel bij de aardappels te voegen en het geheel dan te stampen.
Doe de mosterd erdoor, breng op smaak met peper en zout en voeg gebakken spekjes toe.
Serveer de hete bliksem samen met de gestoofde klapstuk en overgiet het geheel met een beetje braadvocht.
Eet smakelijk!