Bagel met kalkoen en cranberrysaus
- Jager&Boer
- Najaar
- 4 nov 2024
-
39views
Bagel met kalkoen en cranberrysaus
Thanksgiving is een feestdag die vooral in de Verenigde Staten en Canada, maar ook steeds vaker in Europa, wordt gevierd. Met Thanksgiving – of eigenlijk Thanksgivings Day – draait het om dankbaarheid. Tijdens deze dag wordt er, vaak samen met dierbaren, bedankt voor de oogst en voor allerlei andere dingen uit het leven waar we dankbaar voor zijn. De kalkoen staat symbool voor overvloed en dankbaarheid. Traditiegetrouw wordt de kalkoen tijdens deze feestdag geserveerd, vaak samen met bijgerechten zoals cranberrysaus, aardappelpuree en groentes.
Het maken van een hele kalkoen is wellicht wat veel werk voor een normale doordeweekse dag. Thanksgiving valt namelijk altijd op de vierde donderdag in november en is in Nederland geen officiële feestdag. Of wellicht voelt het bereiden ervan als een brug te ver (maar probeer zeker eens ons eenvoudige recept voor de bereiding van een traditionele kalkoen!). Maar dan is deze bagel met plakjes kalkoenrollade en cranberrysaus een geweldig idee! De klassieke smaken van Thanksgiving komen snel en gemakkelijk samen op deze heerlijke bagel. Lekker als lunch, maar zeker ook als broodje bij bijvoorbeeld een kom warme pompoensoep. De bagel met kalkoen is ook een ideale manier om de restjes na een heerlijk Thanksgiving diner op te maken.
Dit heb je nodig voor 2 bagels:
2 bagels
200 g kalkoendijrollade (vers bereid of overgebleven van een eerdere maaltijd)
4 el cranberrysaus (kant-en-klaar of zelfgemaakt, zie hieronder voor een eenvoudig recept)
2 handjes rucola of babyspinazie
4 el roomkaas
1 kleine rode ui
Zout en peper naar smaak
Voor de zelfgemaakte cranberrysaus:
100 g verse of diepvries cranberry's
50 g suiker
50 ml sinaasappelsap
1 el sinaasappelrasp
1/2 tl kaneel
Zo maak je de bagels met plakjes kalkoen en cranberrysaus:
Als je niet met leftovers van het Thanksgiving diner werkt, dan gaan we eerst aan de slag met het bereiden van de kalkoenrollade. Dit kun je de avond voor je de kalkoenbagels wilt eten alvast doen.
Verwarm de oven voor op 180°C en leg de kalkoendijrollade in een ovenschaal. Besprenkel de kalkoenrollade met een beetje olijfolie.
Wanneer de oven op temperatuur is, plaats je de ovenschaal met de kalkoenrollade erin en bak je de kalkoendijrollade voor ongeveer 1,5 tot 2 uur, of tot de kerntemperatuur van de rollade 75°C heeft bereikt. Controleer dit met een vleesthermometer.
Haal de rollade uit de oven en laat hem een paar minuten rusten voordat je hem in dunne plakjes snijdt. Je kunt de rollade ook helemaal af laten koelen.
Terwijl de kalkoenrollade in de oven staat gaan we bezig met het bereiden van de cranberrysaus. Doe de cranberry's, suiker, sinaasappelsap en -rasp en kaneel in een kleine pan. Breng het geheel aan de kook op middelhoog vuur.
Laat het mengsel 10-15 minuten zachtjes koken, of totdat de cranberry's zijn opengebarsten en de saus is ingedikt.
Daarna is het tijd om de bagels te beleggen. Snijd eerst de bagels doormidden en rooster ze lichtjes in een broodrooster of onder de grill tot ze knapperig en goudbruin zijn.
Besmeer dan de onderste helft van elke bagel met een laagje roomkaas. Leg hierop wat sla en vervolgens de plakjes kalkoenrollade.
Voeg de rode uienringen toe en tot slot wat van de cranberrysaus. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Als laatste nog de bovenkant van de bagel erop en klaar ben je!
Eet smakelijk!