Kruidige pizza met lamsgehakt
- Jager&Boer
- Blog & Recepten
- 21 mrt 2024
-
61views
Kruidige pizza met lamsgehakt
Lamsgehakt wordt in het Midden-Oosten en de Noord-Afrikaanse keuken veel gebruikt. Lamsgehakt heeft een sappige textuur en karakteristieke smaak en vormt de essentie van talloze gerechten; van sappige kefta tot aromatische tajine. Na het succes van onze wildpizza's, maakten we met de lente in aantocht een heerlijk kruidige pizza met lamsgehakt.
Dit heb je nodig voor het deeg:
300 g bloem
1 tl droge gist
1 tl suiker
1 tl zout
180 ml lauw water
2 el olijfolie
Dit heb je nodig voor de vulling:
500 g lamsgehakt
1 ui
2 teentjes knoflook
1 rode paprika
2 tomaten
1 el tomatenpuree
2 el gehakte peterselie
1 tl paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl gemalen koriander
Zout en peper naar smaak
Sap van 1 citroen
Dit heb je nodig voor de topping:
Geitenkaas
Verse sla, zoals ijsbergsla of Romaine
Verse peterselie
Schijfjes citroen
Yoghurtsaus of tzatziki
Zo maak je de Kruidige pizza met lamsgehakt:
Begin met het deeg. Meng de bloem, droge gist, suiker en zout in een kom.
Voeg langzaam het lauwe water en de olijfolie toe terwijl je kneedt, tot je een soepel deeg hebt. Kneed dit vervolgens nog zo’n 8 tot 10 minuten.
Dek de kom af met een schone vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het in volume is verdubbeld, ongeveer 1 uur.
Ondertussen maak je de vulling van de pizza.
Begin met het snijden van de kruiden en groente. Snij de ui, knoflook en peterselie fijn en de tomaat en paprika in blokjes.
Verhit wat olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens kan het lamsgehakt toe en bak je het tot het gehakt bruin is. Daarna kunnen de fijngehakte paprika en tomaten er bij en bak je het geheel nog eens 5 minuten. Tot slot voeg je de tomatenpuree, gehakte peterselie, paprikapoeder, komijnpoeder, gemalen koriander, zout, peper en citroensap toe. Roer goed door en laat sudderen tot de vulling dikker wordt. Haal van het vuur en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 220°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
Rol het gerezen deeg uit en verdeel het in 2 gelijke delen. Rol elk deel uit tot langwerpige pizzabodems. Het mag vrij dun zijn.
Beleg vervolgens het deeg door het lamsgehaktmengsel er gelijkmatig over te verdelen, maar laat een rand vrij. Vouw de randen om en bestrijk ze met wat olijfolie.
Bak de pizza’s in de voorverwarmde oven gedurende 10-12 minuten, of tot het deeg knapperig en goudbruin is.
Garneer vervolgens de pizza’s met verse sla, gehakte peterselie, yoghurtsaus of tzatziki en geitenkaas erop.
Eet smakelijk!