Klassiek Engels stoofgerecht: cottage pie met rundergehakt

Klassiek Engels stoofgerecht: cottage pie met rundergehakt

Klassiek Engels stoofgerecht: cottage pie met rundergehakt

Cottage pie is een traditionele ovenschotel uit Engeland die bestaat uit een laag gekruid gehakt met daarbovenop een laag romige aardappelpuree. Het vlees wordt samen met verschillende soorten groenten zoals wortelen, ui, selderij en erwten gestoofd. Daarna gaat het geheel de oven in tot de aardappelpuree goudbruin en krokant is.

Cottage pie wordt nog weleens verward met shepherd’s pie, een ander typisch Engels stoofgerecht dat ook met aardappelpuree wordt afgetopt. Er wordt alleen ander soort vlees in gebruikt, namelijk lamsvlees.

De naam "cottage pie" komt uit de 18e eeuw, toen aardappelen een goedkoop en toegankelijk ingrediënt werden voor de armere bevolking die in cottages woonde. Vandaag de dag genieten we nog volop van de heerlijk verwarmende maaltijd als het buiten koud en guur is.

 

Dit heb je nodig voor 4-6 personen:

500 g rundergehakt

1 ui

2 wortelen

2 stengels bleekselderij

2 teentjes knoflook

150 g doperwten

2 el tomatenpuree

300 ml runderbouillon

1 el worcestersaus

1 takje verse tijm

1 takje verse rozemarijn

Zout en peper naar smaak

Olijfolie om te bakken

1 kg kruimige aardappelen

50 g boter

100 ml melk

Zout en peper naar smaak

 

Zo maak je de cottage pie:

Begin met het maken van de aardappelpuree. Schil de aardappels en snij in even grote stukken.  Kook de aardappelen in gezouten water in ongeveer 15-20 minuten gaar. Giet ze af en stamp ze fijn. Voeg de boter en melk toe, en breng op smaak met zout en peper. Zet apart.

Snij de wortel in blokjes, de bleekselderij in reepjes, snipper de ui en hak de knoflook fijn.

Verhit een beetje olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, wortel, bleekselderij en knoflook toe en bak ongeveer 5 minuten, tot de groenten zacht zijn.

Voeg het gehakt toe en bak het rul, tot het volledig gaar is en licht begint te bruinen.

Roer de tomatenpuree erdoor en bak 1-2 minuten mee. Voeg daarna de worcestersaus, tijm, rozemarijn en runderbouillon toe.

Laat de saus 15 minuten zachtjes sudderen, zodat de smaken goed kunnen intrekken en de saus iets indikt.

Voeg op het laatst de doperwten toe en roer alles goed door. Breng op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Verdeel dan het gehaktmengsel over de bodem van een ovenschaal. Schep daar de aardappelpuree bovenop en strijk het geheel glad. Maak eventueel met een vork een patroon voor een krokante toplaag.

Daarna kan de cottage pie de voorverwarmde oven in. Bak het geheel in ongeveer 20-25 minuten goudbruin.

Haal de cottage pie uit de oven en laat even rusten voor het aansnijden.

Eet smakelijk!

 

Instagram

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @Jagerenboer of #Jagerenboer. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Producten in dit recept bestellen:
Rundergehakt Blonde d'Aquitaine
Rundergehakt Blonde d'Aquitaine
7.50
Bekijk Product
Jager&Boer Premium Olijfolie Extra Virgin
Jager&Boer Premium Olijfolie Extra Virgin
10.95
Bekijk Product