Jachtschotel
- Jager&Boer
- Blog & Recepten
- 15 nov 2021
-
643views
Jachtschotel
De Jachtschotel is van oorsprong eigenlijk al vrij makkelijk te herleiden uit naam, wanneer de jager thuis kwam van een dag hard werken stond er vaak een echte jachtschotel voor hem klaar. Een voedzame en stevige maaltijd met aardappelpurree en lekker stoofvlees. In plaats van stooflappen kun je ook gaan voor bijvoorbeeld gehakt, ook erg lekker en hier ben je wat minder tijd aan kwijt.
Dit heb je nodig:
2 uien
750 g stooflappen
100 g ongezouten roomboter
100 ml runderfond
2 gedroogde laurierblaadjes
2 kruidnagels
20 g kerriepoeder
1 kg vastkokende aardappel
200 ml halfvolle melk
2 Goudreinette appels
50 g paneermeel
Zo maak je de Jachtschotel:
Snipper de uien fijn en snijd de stooflappen in mooie stukken. Verhit de heft van de boter in een braadpan met dikke bodem en bak hierin de uien goudgeel aan. Voeg hier het vlees aan toe en bak dit rondom mooi bruin. Schenk de rundvleesfond hier bij en voeg ook de laurier, kruidnagels, kerriepoeder en de gemalen peper naar smaak aan toe. Doe de deksel op de pan en laat het geheel in zo'n 45-50 minuten gaar worden, roer af en toe door.
Schil ondertussen de aardappels en kook deze in een klein bodempje wat met wat zout met de deksel op de pin. Na circa 20 minuten koken zijn de aardappels mooi gaar en kun je ze afgieten. Verwarm vervolgens de melk. Stamp de aardappelen met de ander helft van de boter en de warme melk fijn tot een mooi glad geheel. Schil de appels en verwijder het klokhuis, snijd ze vervolgens in plakken.
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een mooie ovenschaal in. Vul de ovenschaal met een laagje aardappelpurree, een laagje vlees en een laagje appelschijfjes. Herhaal dit nog twee keer zodat er van elke soort 3 laagjes zijn. Bestrooi het geheel vervolgens met panneermeel en verdeel de rest van de boter erover. Zet de schotel in het midden van de oven en verwarm nog ca. 30 minuten tot het gaar is.
Geniet van de Jachtschotel!