Het lekkerste draadjesvlees
- Jager&Boer
- Blog & Recepten
- 21 jan 2025
-
28views
Het lekkerste draadjesvlees
Sukadelappen zijn een klassiek stukje Hollands rundvlees dat bekend staat om zijn rijke, volle smaak en zachte textuur, maar het heeft wel tijd nodig om op te staan. Na een lange bereiding krijg je namelijk het lekkerste draadjesvlees. Traditiegetrouw wordt dit gerecht langzaam gestoofd met kruiden, groenten en een scheut rode wijn of bier, waardoor het vlees heerlijk mals en smaakvol wordt. Draadjesvlees past perfect past bij koude winterdagen dankzij zijn warme en kruidige karakter. Het combineren van sukadelappen met aardappelpuree, rodekool of stamppot maakt het een ideale comfortfood-maaltijd. Ontdek hoe je met een beetje tijd en liefde dit ouderwetse gerecht weer helemaal modern maakt!
Dit heb je nodig voor 4 personen:
800 g sukadelappen
2 uien
2 teentjes knoflook
2 wortels
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels
2 takjes verse tijm
1 el tomatenpuree
500 ml runderbouillon
250 ml rode wijn of probeer eens donker bier
2 el azijn
2 el bloem
1 el appelstroop
50 g roomboter
2 el zonnebloem- of olijfolie
Zout en peper
Zo maak je het lekkerste draadjesvlees:
Haal allereerst tijdig de sukadelappen uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Dep ze droog met keukenpapier en bestrooi beide kanten met zout en peper.
Snij de uien fijn, hak de knoflook en snij de wortels in dunne plakjes.
Verhit in een braadpan de boter en de olie op middelhoog vuur. Bak dan de sukadelappen aan beide kanten goudbruin, haal ze uit de pan en zet apart.
Voeg dan de ui, knoflook en wortel toe aan dezelfde pan en fruit ze in het overgebleven vet. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit nog 1 minuut mee.
Strooi de bloem over de groenten en roer goed door. Dit zorgt straks voor een licht gebonden saus.
Blus af met de rode wijn of het donker bier. Roer goed om alle aanbaksels van de bodem los te maken. Voeg vervolgens de runderbouillon, azijn, appelstroop laurierblaadjes, kruidnagels en tijm toe. Roer alles goed door.
Doe de sukadelappen terug in de pan en zorg ervoor dat het vlees net onderstaat; voeg eventueel extra bouillon toe als dat nodig is.
Breng het geheel zachtjes aan de kook. Zet het vuur daarna laag, dek de pan af met een deksel en laat de sukadelappen 2,5 tot 3 uur zachtjes sudderen. Draai het vlees af en toe om en voeg een klein beetje water of bouillon toe als de saus te veel indikt. Controleer na 2,5 uur of de sukadelappen zo mals is dat het uit elkaar valt. Zo niet, laat het nog een half uurtje sudderen.
Als het vlees gaar is haal je de sukadelappen uit de pan en houd je het warm onder aluminiumfolie. Verwijder de laurierblaadjes, kruidnagels en tijmtakjes. Laat de saus eventueel iets inkoken.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer het draadjesvlees in zijn geheel of trek het iets uit elkaar met een vork. Schenk wat van de saus erover. Heerlijk met aardappelpuree, gekookte groenten of rode kool! En het lekkerste is om het stoofvlees een dag van tevoren te maken.
Eet smakelijk!