Hachee van runderriblappen
- Jager&Boer
- Blog & Recepten
- 21 jan 2025
-
9views
Hachee van runderriblappen
Hachee van runderriblappen is een typisch Hollands stoofgerecht dat vooral tijdens koude winterdagen wordt gegeten. Het vlees dat door uren pruttelen erg mals is geworden, warmt je samen met de kruiden helemaal op.
Riblappen zijn afkomstig van de voorste ribben van het rund, meestal uit de schouder- of borststreek. Het vlees is van nature doorregen met vet en bevat bindweefsel, wat het stevig maakt. Deze eigenschappen maken riblappen minder geschikt om snel te bakken, maar juist ideaal voor langzame bereidingen zoals stoven. Tijdens het stoven breekt het bindweefsel langzaam af, waardoor het vlees heerlijk mals wordt en veel smaak aan de saus afgeeft. Erg lekker met aardappelpuree of rode kool.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
3 grote uien, in halve ringen gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels
1 el bloem
500 ml runderbouillon
2 el azijn
1 el bruine suiker
2 el ongezouten roomboter
1 el zonnebloemolie
Zout en versgemalen zwarte peper
1 el tomatenpuree
Zo maak je hachee van runderriblappen:
Snij de uien in halve ringen en hak de knoflook fijn. Snijd de runderriblappen in stukken van ongeveer 3 cm en bestrooi het vlees met een beetje zout en peper.
Verhit de boter en olie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Bak de blokjes runderriblappen rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
Voeg in dezelfde pan de uien toe en bak ze op laag vuur in ongeveer 10 minuten goudbruin en zacht. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
Strooi de bloem over de uien en roer goed door.
Schenk de runderbouillon langzaam in de pan terwijl je roert. Voeg vervolgens de azijn, laurierblaadjes, kruidnagels en de tomatenpuree toe. Roer alles goed door.
Doe de runderriblappen terug in de pan en zorg dat het onder staat. Voeg eventueel nog wat extra bouillon of water toe.
Zet het vuur laag en leg een deksel schuin op de pan, zodat wat vocht kan verdampen. Laat de hachee ongeveer 2 tot 3 uur zachtjes sudderen. Roer af en toe en controleer of het vlees zacht is. Als het vlees uit elkaar valt, is de hachee klaar.
Proef tegen het einde van de stooftijd of de saus naar smaak is en voeg indien nodig wat suiker toe om de zure smaak van de azijn in balans te brengen. Breng verder op smaak met zout en peper.
Serveer de hachee van runderriblappen met aardappelpuree, rode kool, of gekookte aardappelen. Een plakje zuurdesembrood erbij om de saus op te deppen is ook heerlijk.
Eet smakelijk!