Gezonde kippensoep van hele kip
- Jager&Boer
- Blog & Recepten
- 9 jan 2025
-
255views
Gezonde Kippensoep met Een Hele Kip
Wanneer de weerstand laag is, de welbekende r in de maand zit (of natuurlijk gewoon zomaar) is het heerlijk om een kopje warme kippensoep te eten. In dit recept maken we soep van een hele kip. We gebruiken daarvoor Gildehoen kip, die vanwege hun duurzame en diervriendelijke opgroeiwijze voedzaam en smaakvol is. Deze kippensoep is voedzaam en rijk aan smaak doordat we lekker zelf de bouillon gaan trekken en het gebruik van verse groenten zoals wortels, prei en selderij zorgt voor extra vitaminen en mineralen.
Deze soep is dus ideaal als hartverwarmend comfortfood of extra versterking als je je even niet zo goed voelt!
Dit heb je nodig:
2 liter water
2 laurierblaadjes
2-3 takjes tijm
1 bosje peterselie
3 grote wortels
3 stengels bleekselderij
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 prei
1 pastinaak
1 stukje verse gember (ca. 3 cm)
1 tl kurkuma
Zout en versgemalen peper naar smaak
Zo maak je de gezonde kippensoep met hele kip:
Begin met het snijden van de groeten en kruiden. Haal de peterselieblaadjes van de stokjes, bewaar apart en snij de steeltjes fijn. Snij de wortels en bleekselderij in plakjes, de prei in ringen en de pastinaak in stukken. Hak de ui grof, kneus de knoflook en schil de gember en snij in plakjes.
Leg daarna de hele kip in een grote soeppan. Voeg het water toe totdat de kip volledig onderstaat.
Doe vervolgens de laurierblaadjes, tijm, peterselie, ui, knoflook, gember en kurkuma erbij en breng het geheel aan de kook.
Laat de soep 1,5-2 uur zachtjes pruttelen op laag vuur. Haal met een schuimspaan af en toe het schuim van de bovenkant af.
Als de soep lang genoeg heeft opgestaan, haal je voorzichtig de kip uit de pan en leg je deze op een bord om iets af te koelen. Verwijder het vel en pluk het vlees van de botten. Snijd het vlees in hapklare stukken en zet apart. Doe de botten terug in de pan voor extra smaak en laat nog 30 minuten trekken.
Zeef de bouillon door een fijne zeef of kaasdoek in een andere pan. Gooi de botten en kruiden weg. Je hebt nu een heldere bouillon.
Breng de bouillon weer aan de kook en voeg de wortels, bleekselderij, prei en pastinaak toe. Laat de groenten 15-20 minuten zachtjes koken totdat ze gaar zijn.
Voeg het kippenvlees toe aan de soep. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
Garneer de soep met de fijngehakte peterselie en geniet van de heerlijk gezonde kippensoep warm.