Gevulde kwartel met spek, sinaasappel en champignons
- Jager&Boer
- Blog & Recepten
- 15 jul 2024
-
765views
Gevulde kwartel met spek, sinaasappel en champignons
De kwartel is een kleine inheemse vogelsoort die maar zelden wordt gezien omdat ze beschut in velden en akkerland leven. Kwartel heeft een delicate, verfijnde smaak die vaak wordt omschreven als licht wild en mild zoetig en heeft een fijnere structuur dan kip. Ze zijn geschikt om te combineren met diverse kruiden en vullingen en dat doen we dan ook in dit recept. Door de huid krokant te bakken, krijgt de kwartel nóg meer smaak.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
4 kwartels
250 g champignons
100 g spekreepjes
2 (biologische) sinaasappels
2 sjalotjes
4 tenen knoflook
2 takjes verse tijm
50 g paneermeel
2 el olijfolie
50 g boter
Zout en peper
Zo maak je de gevulde kwartels met spek, sinaasappel en champignons:
Verwarm allereerst de oven voor op 180°C.
Rasp vervolgens de schil van de sinaasappels en pers de vruchten uit voor het sap.
Snij de champignons in kleine stukjes, snipper de sjalotjes en knoflook fijn.
Verhit wat olijfolie in de koekenpan en zet hem op middelhoog vuur. Voeg de spekreepjes toe en bak tot ze knapperig zijn. Haal ze vervolgens uit de pan en zet ze apart.
Daarna bak je in dezelfde pan de sjalotjes en de knoflook tot ze glazig en zacht zijn.
Voeg de champignons toe en bak tot ze hun vocht hebben verloren en goudbruin zijn.
Vervolgens kunnen de gebakken spekreepjes er weer bij. Voeg ook de sinaasappelrasp, -sap, tijmblaadjes en paneermeel toe. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
Dan is het tijd om de kwartels te vullen met het champignonmengsel. Druk het goed aan en bind de poten van de kwartels samen met keukentouw zodat de vulling goed blijft zitten.
Verhit vervolgens nog wat olijfolie en de boter in een ovenbestendige pan op middelhoog vuur.
Bak vervolgens de kwartels rondom goudbruin aan en plaats de pan in de over voor 20 minuten of tot ze gaar zijn. Ze zijn gaar bij een kerntemperatuur van zo’n 74°C.
Als ze gaar zijn haal je de kwartels uit de oven en laat je ze nog even rusten. Verwijder het keukentouw en serveer de kwartels met geroosterde aardappeltjes. Eet smakelijk!