Gestoofde varkenswangen in rode wijnsaus

Gestoofde varkenswangen in rode wijnsaus

Gestoofde varkenswangen in rode wijnsaus

Varkenswangen zijn een bijzonder mals en smaakvol stukje vlees, en zoals je waarschijnlijk al vermoedde afkomstig uit de kaakspieren van het varken. De wangen van het dier bevatten veel bindweefsel, waardoor ze zich perfect lenen om langzaam en op een lage temperatuur te garen. Wanneer je het bijvoorbeeld stooft, wordt het bindweefsel omgezet wat ervoor zorgt dat het vlees heerlijk mals en sappig wordt. Daarom hebben we er in dit recept voor gekozen om de wangen langzaam te stoven, en dat doen we in een rijke rode wijnsaus met groenten en kruiden. De varkenswangen worden boterzacht en vol van smaak. Erg lekker met bijvoorbeeld aardappelpuree maar probeer ook eens knapperig (zelfgebakken, hmmm!) brood.

 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

800 g varkenswangen

100 g gerookte spekreepjes

2 uien

2 wortels

2 stengels bleekselderij

3 teentjes knoflook

500 ml rode wijn

250 ml runderbouillon

2 el tomatenpuree

2 el bloem

2 el olijfolie

2 takjes tijm

2 laurierblaadjes

1 takje rozemarijn

1 el boter

Zout en peper naar smaak

 

Zo maak je de gestoofde varkenswangen in rode wijnsaus:

Snipper de uien, snij de wortels in plakjes en de bleekselderij in stukjes. Hak ook de knoflook fijn.

Dep vervolgens de varkenswangen droog met keukenpapier en bestrooi ze met zout en peper en bestuif ze licht met bloem.

Verhit daarna de olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur en braad de varkenswangen kort aan beide kanten bruin. Haal de varkenswangen uit de pan en zet opzij.

Voeg aan dezelfde pan waarin je net de varkenswangen hebt gebraden de boter toe en bak de uien, wortels, bleekselderij, knoflook en spekblokjes een paar minuten tot ze zacht zijn en licht beginnen te kleuren.

Voeg dan de tomatenpuree toe en bak dit nog 2 minuten mee.

Giet vervolgens de rode wijn erbij en roer alles goed door. Haal eventuele aanbaksels op de bodem los. Laat de wijn enkele minuten inkoken.

Doe dan de varkenswangen terug in de pan en giet de bouillon erbij. Voeg de tijm, rozemarijn en laurierblaadjes toe en breng het geheel aan de kook. Zet als het kookt het vuur laag en laat het geheel met deksel zachtjes sudderen voor 2,5 tot 3 uur. De varkenswangen zullen dan boterzacht zijn.

Verwijder de kruiden en proef de saus. Voeg indien nodig nog wat zout en peper toe. Voor een dikkere saus kun je deze licht laten inkoken zonder deksel en eventueel kun je nog wat bloem of maïzena toevoegen.

Serveer de gestoofde varkenswangen met aardappelpuree of een knapperig broodje. Erg lekker om daarmee in de saus te dippen. Voeg een frisse salade of wat geroosterde groenten toe als bijgerecht.

Eet smakelijk!

 

Instagram

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @Jagerenboer of #Jagerenboer. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Producten in dit recept bestellen:
Gerookte spekreepjes
Gerookte spekreepjes
4.33
Bekijk Product
Varkenswangen
Varkenswangen
2.69 2.99
Bekijk Product