Gerookte eendenborst met sinaasappel-citroen compote op toast
- Jager&Boer
- Blog & Recepten
- 26 mrt 2024
-
538views
Gerookte eendenborst met sinaasappel-citroen compote op toast
Gerookte eendenborst is een prachtig stukje gevogelte dat perfect gebruikt kan worden in een salade of als voorgerecht. De eendenborst heeft een karakteristieke smaak die zowel hartig als delicaat is, de rooksmaak voegt een diepe, rijke dimensie toe aan het vlees.
In dit voor- of lunchgerecht met gerookte eendenborst combineren we de zoete, pittige en frisse smaken van sinaasappel, citroen en specerijen met de rijke, hartige smaak van gerookte eendenborst, allemaal op een knapperig stukje geroosterd brood. Het is een heerlijke en verfijnde traktatie om van te genieten tijdens een speciale gelegenheid of een etentje zoals bijvoorbeeld met Pasen.
Dit heb je nodig voor ongeveer 4 personen:
200 gram gerookte eendenborst
4 sneetjes stevig brood
2 sinaasappels
1 citroen
2 el honing
1 kaneelstokje
4 kruidnagels
1 steranijs
Snufje gemalen kardemom
Snufje zout
Rucola
Balsamico
Boter of olijfolie om te bakken
Optioneel: eetbare bloemen en extra stukjes sinaasappel
Zo maak je de gerookte eendenborst met sinaasappel-citroen compote:
Begin met het maken van de sinaasappel-citroen compote.
Maak de sinaasappels en citroen schoon en rasp de schil. Pers de sinaasappels en citroen uit. Voeg in een kleine pan het sinaasappelsap, sinaasappelrasp, citroensap, citroenrasp, honing, kaneelstokje, kruidnagels, steranijs, gemalen kardemom en een snufje zout toe. Breng aan de kook en laat sudderen op laag vuur tot het mengsel iets is ingedikt, ongeveer 10-15 minuten. Haal van het vuur en laat afkoelen.
Verhit vervolgens een grillpan of koekenpan op middelhoog vuur. Bestrijk de sneetjes brood aan beide kanten lichtjes met boter of olijfolie. Bak de sneetjes brood tot ze aan beide kanten goudbruin en knapperig zijn. Haal van het vuur en laat ze even afkoelen.
Snijd de gerookte eendenborst in dunne plakken.
Smeer een lepel van de sinaasappel-citroen compote op elk sneetje geroosterd brood, leg daarop een plukje rucola, vervolgens een paar plakjes gerookte eendenborst en tot slot naar smaak wat balsamico.
Garneer eventueel met een beetje extra sinaasappelrasp, sinaasappelstukjes of een paar eetbare bloemen of -blaadjes voor een extra vrolijk geheel.
Serveer de gerookte eendenborst met sinaasappel-citroen compote op toast als een verrukkelijk voorgerecht en geniet ervan!