Eendenborst met rode kool
- Lisa Koers
- Blog & Recepten
- 5 nov 2019
-
400views
Eendenborst met rode kool
Eendenborst heeft een rijke, volle smaak die ergens tussen kip en wild vlees zit, maar zonder het intense "wilde" karakter van hazen- of hertenvlees. Het vlees is donkerder dan kip en heeft een malse, sappige structuur, vooral wanneer het rosé wordt bereid. Een belangrijk kenmerk van eendenborst is het laagje vet aan de buitenkant, dat tijdens het bakken knapperig wordt en een extra laagje smaak en textuur toevoegt. Dit vet geeft de eend een subtiel, boterachtig aroma dat de volle smaak van het vlees aanvult.
Qua smaak wordt eendenborst vaak gecombineerd met zoete en zure accenten. Rode kool gaat wat ons betreft dan ook perfect bij eend. We laten je met dit recept graag zien hoe je eendenborst met zoetzure rode kool maakt. Van de rode kool maken we altijd een flinke pan, want je blijft er van eten en de volgende dagen wordt het alleen maar lekkerder!
Dit heb je nodig voor 4 personen:
1 rode kool
2 rode ui
150 g boter
4 el lichtbruine suiker
4 goudreinetten
200 g cranberry's
0,5 liter rode wijn
Sap van 1 sinaasappel
2 tl koekkruiden
10 jeneverbessen
2 el bassamicoazijn
Peper en zout
Zo maaak je de eendenborst met rode kool:
Snijd de rode kool in reepjes en de ui in halve ringen. Fruit de ui in een deel van de boter en voeg de rode kool toe. Strooi de suiker erover. Rasp de appels erboven. Voeg cranberry's, wijn, sinaasappelsap en specerijen toe. Laat 2 uur pruttelen onder af en toe omscheppen. Voeg de balsamico toe.
Braad de eendenborsten gedurende 20 minuten in de boter onder voortdurend bedruipen. Daarna even laten rusten.
Leg hierna de eendenborst op de kool en dien direct op met bijv. zelfgemaakte aardappelpuree, genieten!